Akreditacija obezbeđuje povećanje konkurentnosti srpske privrede

Bez autora
Jun 03 2012

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić ocenio je u petak na konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije, da će prijem Akreditacionog tela Srbije u Evropsku organizaciju za akreditaciju i potpisivanje multilateralnog sporazuma o priznavanju sistema akreditacije između ta dva tela doprineti unapređenju konkurentnosti srpske privrede. Multilateralni sporazum o priznavanju sistema akreditacije između Akreditacionog tela Srbije i Evropske organizacije za akreditaciju potpisan je 24. maja u Madridu. Potpisivanje tog sporazuma i dobijanje statusa punopravnog člana pomenute organizacije predstavlja krunu uspešnog rada Akreditacionog tela Srbije na putu evropskih integracija i usaglašavanja domaćeg sistema akreditacije sa evropskim i svetskim.

Akreditacija obezbeđuje povećanje konkurentnosti srpske privredeMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić ocenio je u petak na konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije, da će prijem Akreditacionog tela Srbije u Evropsku organizaciju za akreditaciju i potpisivanje multilateralnog sporazuma o priznavanju sistema akreditacije između ta dva tela doprineti unapređenju konkurentnosti srpske privrede.

Ćirić je podsetio na to da je multilateralni sporazum o priznavanju sistema akreditacije između Akreditacionog tela Srbije i Evropske organizacije za akreditaciju potpisan 24. maja u Madridu.

Potpisivanje tog sporazuma i dobijanje statusa punopravnog člana pomenute organizacije predstavlja krunu uspešnog rada Akreditacionog tela Srbije na putu evropskih integracija i usaglašavanja domaćeg sistema akreditacije sa evropskim i svetskim.

Akreditaciono telo Srbije svrstava se među prve domaće institucije čiji je rad u potpunosti usklađen sa evropskim zakonodavstvom i međunarodnim standardima i priznat od relevantnih evropskih institucija.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer istakao je da je potpisivanje sporazuma jasna poruka da se Srbija približava Uniji, i dodao da će koristi od toga imati i građani i privreda. On je objasnio da će na taj način biti otklonjene prepreke za trgovinu, proizvodnja će biti jeftinija, a bezbednost proizvoda na višem nivou. U oblast akreditacije u proteklih nekoliko godina uloženo je više od deset miliona evra.

Pomoćnik ministra za Sektor za infrastrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Jelena Popović rekla je da je bezbednost srpskog proizvoda i slobodan pristup na evropsko i svetsko tržište glavni cilj procesa akreditacije, uz napomenu da će do kraja godine biti preuzeto 80 odsto evropskih standarda.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Vidosava Džagić istakla je da je multilateralni sporazum i prijem u članstvo Evropske organizacije za akreditaciju gotovo jednak viznoj liberalizaciji i da ima veliku važnost za srpsku izvoznu industriju. Na ovaj način se uklanjaju ne samo tehničke barijere, već se značajno smanjuju troškovi proizvodnje i povećava konkurentnost, naglasila je ona.

Direktor Akreditacionog tela Srbije Dejan Krnjaić ocenio je da put do evropskih vrednosti nije lak i podsetio na to da je procedura prijema Srbije u Evropsku organizaciju za akreditaciju trajala tri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik